De flesta personer idag är alltid redo med sin mobilkamera för att ta kort på trevliga platser eller oväntade ögonblick. Fotografer söker dessutom alltid nya motiv att ta kort på, oavsett om det är platser, personer eller andra saker. Att ta ett foto är ett sätt att dokumentera en händelse vilket är den största anledningen till varför folk väljer att fotografera. Men det betyder inte att det alltid är tillåtet att fotografera. Eftersom de flesta idag har en kamera i fickan som de väljer att ta fram så fort de ser något intressant är det lätt att glömma bort sig när man befinner sig i ett område där fotografi är förbjudet. Som tur är, är det inte särskilt vanligt att hamna i knipa när du tar ett foto. Förbudet att ta foton gäller främst vid platser som har en hög säkerhet, vissa har till och med blivit gripna av att de tagit ett foto av något som är förbjudet.

Regler inom fotografi

Reglerna för fotografer kan variera lite i olika länder. I största delen kommer du vara fri från regler, men det finns ett antal du bör känna till. Det du måste känna till är vilka byggnader och fordon som är klassade som skyddsobjekt. Dessa objekt får du alltså inte fotografera eller avbilda på något sätt. Dock kan det vara svårt att veta vilka fordon/byggnader det gäller. Är du osäker rekommenderas det att du tar reda på ifall det är förbjudet att fotografera innan du tar ett kort.

Tar du foton i parker eller andra platser utomhus får du ta kort trots att andra människor befinner sig där. Det du måste tänka på är om du väljer att publicera bilderna så får du inte göra det på ett sätt som kränker människorna på bilderna. Det allra bästa är dock att du frågar personerna om lov innan du tar korten. På så sätt får de en möjlighet att ge tillåtelse och vill de inte att du publicerar ett foto där de syns bör du respektera det.

Om du skulle bryta mot en lag

Skulle du bryta mot en lag måste du vara beredd på straffet. Det spelar ingen roll om du är en professionell fotograf eller inte. I vissa fall kan du klara dig med en varning, framför allt om du inte var medveten om att du bröt mot lagen. Men i de flesta fall kommer den ursäkten inte att fungera. Det bästa är att du tar reda på vilka lagar som gäller i det område du befinner dig.