Har du köpt en kamera och vill börja med fotografi? Drömmer du om att jobba med foton eller endast ha det som en hobby? Oavsett vilken anledning som ligger bakom ditt fotointresse finns det ett antal saker du bör känna till. Att ta ett vackert foto låter kanske väldigt enkelt men vill du att det ska ligga på professionell nivå får du räkna med en hel del jobb. Det kan ta tid att hitta den perfekta kameran och sedan att lära dig hur den används på rätt sätt. När du lärt dig det måste du lära dig mer om vinklar och ljus.

Välj inte den dyraste utrustningen

Är det fotografi du har bestämt dig för att börja med och känner dig säker på det är det lätt att vilja köpa den bästa och dyraste utrustningen. Det är inte rekommenderat när du är nybörjare. Eftersom du måste lära dig grunderna innan du kan gå vidare kommer du klara dig med lite billigare utrustning till en början. Ett tips på vad du kan göra för att börja lära dig är att leka lite med mobilkameran. Lär dig hur foton ser ut från olika vinklar och skillnader på ljuset.

Utbildning eller inte

Det finns utbildningar du kan gå för att lära dig mer om fotografering. Det kan vara ett bra sätt att komma igång, men många personer väljer att lära sig själva istället. Om utbildning är för dig eller inte är någonting du måste avgöra själv. Ta reda på vad en utbildning lär dig och skriv en lista med alla fördelar och nackdelar. Det kan hjälpa dig att bestämma ifall utbildning är för dig om du känner dig osäker.

Tips till nybörjarfotografen

Det finns några enkla tips du kan följa för att ta så bra foton som möjligt. Det första tipset är att du inte bör använda blixten då det egentligen inte behövs. Det är lätt att blixten tar över ett foto, framför allt i kameror där blixten går igång automatiskt. Det bästa är att stänga av den och ta ett foto för att se hur bra ljuset är. Skulle det sedan behövas kan du testa ta ett till kort med blixten och jämföra de två korten med varandra.

Ett annat tips på hur du tar fina foton är att försöka hålla dig på samma nivå som motivet. Om du till exempel ska fotografera barn eller en pryl som placerats på bordet bör du hålla kameran på samma höjd som prylen eller barnet. Fotot blir inte perfekt ifall du tar kortet uppifrån.

Sista tipset till dig som är nybörjare är att inte köpa nya tillbehör så fort ett foto blir dåligt. Försök lista ut anledningen till varför det inte blev så bra som du väntat dig. Genom att lista ut vad som gick fel kommer du känna dig mer nöjd med dina eventuella köp. Det kan också vara något du missat som gjorde att fotot inte blev så bra. Det kan vara vinkeln eller ljuset och då är det inte säkert att du behöver några nya tillbehör.