Att börja med fotografi behöver inte vara svårt. Det svåra är att bli så skicklig att du kan försörja dig på det. Det finns olika vägar du kan välja mellan om du vill bli fotograf på heltid. Vissa väljer att marknadsföra sig själva och sedan ta uppdrag från personer och/eller företag. Andra fotografer väljer att öppna en ateljé där folk kan komma in och fråga efter en viss typ av foton. Ytterligare andra väljer att ladda upp sina bilder på nätet där andra får möjlighet att köpa dem. Om du är intresserad av att bli en skicklig fotograf kan det vara en bra idé att fokusera på ett visst område. Till exempel endast bröllopsfoton eller djurfotografier.

Fördelar med att välja ett område

Den största fördelen med att välja ett område inom fotografi är att du kommer att bli mer och mer skicklig ju mer du fotograferar. Det finns en hel del skillnader när du ska ta kort på olika djur, platser, personer och så vidare. Fokuserar du på ett enda område kommer din skicklighet att förbättras hela tiden. Självklart kan du skippa att välja ett område och träna fotografi på allt möjligt, men det finns en chans att du kommer att se en stor skillnad på dina foton. Personer med ett visst intresse, till exempel resor, kommer många gånger ta de bästa korten när de besöker andra platser.

Börja med enklare uppdrag

Är du ny som fotograf kan det vara bra att börja smått och sedan bygga upp mot svårare uppdrag. Väljer du att lägga ut en annons eller liknande kan du få flera förfrågningar om foton, välj inte de svåraste först. Det är lätt att bli lockad av mer pengar men skulle kunden inte bli nöjd är det inte säkert att de vill betala. Börja därför med de enklare uppdragen som du vet att du klarar av.