Som nybörjare kan det vara svårt att veta vilken typ av utrustning du ska börja med. Många tror att den dyraste utrustningen är den bästa. Det stämmer dock inte. Du kan klara dig utmärkt med en billigare utrustning. Vissa fotografer rekommenderar att du börjar med att köpa ett bra kamerahus och kanske ett bra objektiv. Skulle du däremot ha ett kamerahus av bra kvalitet är det inte säkert att du behöver många objektiv. Objektiven kostar många gånger mer än vad själva kameran gör vilket innebär att du kan spendera mer pengar än vad du egentligen behöver. Börja därför med kamerahuset och ta ett antal kort, vänj dig vid funktionerna och med lite tur kan du känna dig nöjd med fotona. Skulle du efter du vant dig vid kameran känna dig missnöjd kan du börja leta efter objektiven.

Tips vid köp av kamerahus

Många personer som ska köpa sitt första kamerahus väljer ett beroende på hur många megapixlar det erbjuder. Det är en faktor som är bra att ha i tanken men det är verkligen inte det viktigaste. Du kommer nämligen klara dig bra med en kamera med sämre mått så länge du vet hur den ska hanteras. Det är vanligt att folk köper en kamera och sedan använder sig endast av autofunktionen. Det kommer inte hjälpa dig att ta fina bilder. Det bästa är att du lär dig hur alla olika funktioner på kameran fungerar. På så sätt kan du ta fina bilder med en kamera som kanske inte är i bästa eller nyaste skicket.

Att tänka på vid köp av objektiv

Köper du en systemkamera kan det vara bra att även ta en titt på olika objektiv. Skulle du ha ett kamerahus som inte är det bästa kommer objektiven att spela en stor roll i hur bra foton du kommer kunna ta. Det du måste räkna med är att objektiven kostar ofta en hel del, ibland mer än vad du betalade för själva kamerahuset. Till en början kan du många gånger klara dig med kitobjektiven. Det är de som följer med när du köper vissa kameror. Men vanligtvis fungerar de bäst på kort avstånd och du kan inte zooma särskilt långt med dem. Vill du att det ska vara möjligt att fotografera objekt som befinner sig längre bort eller ta bilder på en större del av omgivningen måste du leta efter ett zoomobjektiv. Med lite tur kan du hitta begagnade objektiv ifall du inte är beredd att lägga ut beloppet för nya. Men dubbelkolla att allting fungerar som det ska.